Laksa Johor

Bahan-Bahan:

Untuk kuah

10 ekor ikan kembung

2 ekor ikan tenggiri / parang
20 ulas bawang merah - kisar
10 ulas bawang putih - kisar
2 peket kecil perencah kari ikan Adabi
10 cili kering - kisar

Santan (sebiji kelapa) boleh guna santan segera
Kerisik (tiga/empat sudu makan/dari 1 biji kelapa)
Gula

Garam
Minyak untuk tumis
2 batang serai, dititik (atau boleh blend dengan bawang)

Cara:

Gaulkan isi ikan dengan bahan yang dikisar, cili kering dan perencah kari ikan adabi. Kemudian tumiskan bahan-bahan tersebut. Masukkan serai dan tumiskan hingga naik bau wangi. Kemudian masukkan santan. Kemudian gaul sehingga sebati dengan isi ikan tadi. Kemudian masukkan kerisik. Gaulkan sebati dan biarkan ia mendidih untuk beberapa minit.


Cadangan Hidangan:

Untuk hidangan

1. Satu peket spaghetti, rebus al dente* - laksa Johor ni kalau guna laksa beras tak sedap
2. Sebiji timun - hiris bulat dan mayang halus (macam batang mancis pun boleh)
3. Taugeh - basuh
4. Daun selasih - basuh dan mayang
5. Bawang besar - basuh dan mayang halus
6. Daun kesum (optional) - basuh dan mayang
7. Jeruk lobak (optional) - basuh dan hiris nipis
8. Limau kasturi - belah dua (for one serving)
9. Sambal - (10/15 cili kering rebus/cili merah dan 10 biji bawang merah di blend halus, belacan bakar anggaran 1 inci diameter + gula + garam secukup rasa)

Method

Masukkan spaghetti dalam pinggan, masukkan timun and ulam ulam lain, pour sesenduk kuah, bubuh sambal belacan dan perahkan limau, (orang yang nak makan tu gaul rata rata)

Tambahan:

Makan dengan tangan lagi best.

(* to get the al dente texture, Didihkan air, masukkan spaghetti dengan sesudu olive oil/cooking oil and garam selama 10-15 minit(ikut instruction kat packaging), toskan dan bilas dengan air sejuk. This is to avoid the pasta from continuing cooking in its own heat. kalau tak bilas, nanti jadi kembang dan berkanji)


0 comments:


up