Tuesday, December 16, 2008

Bahan-Bahan

Sawi Putih (Seikat)
Santan (Dari Sebiji Kelapa)
Ikan Bilis (Secubit)
Bawang Besar (Dihiris)

Cara-Cara

1. Masukkan santan ke dalam periuk.
2. Masukkan ikan bilis dan bawang besar ke dalam periuk tersebut.
3. Masukkan sawi putih yang telah dipotong.
4. Letakkan sedikit garam dan biarkan sayur masak.
5. Pastikan santan tersebut tidak pecah untuk mengekalkan kelemakan santan tersebut.
6. Kacau hingga sawi masak.
0

Bahan-Bahan

Telur Ayam (Direbus/ Digoreng)
Cili Kering (Dikisar)
Kunyit Hidup Sebesar Ibu Jari (Dikisar)
Bawang Besar (Dikisar)
Bawang Besar (Dihiris)
Daun Bawang
Air Asam
Garam
Gula

Cara-Cara

1. Tumis cili kering yang telah dikisar td. Tumis sehingga pecah minyak dan naik bau.
2. Masukkan air asam, garam dan gula.
3. Masukkan telur dan bawang. Biarkan ia masak seketika.
4. Kemudian hidangkan. Taburkan sedikit daun bawang untuk menambah selera.
0

Author