Wednesday, April 21, 2010

Bahan-Bahan

100 gm pasta
500 gram daging kisar
2 sudu minyak zaitun
2 biji bawang (diracik)
3 biji bawang putih (diketuk)
100 gram cendawan butang (diracik)
1 biji lada benggala (diracik)
1 sudu besar Italian Herbs
1 tin pes sos pasta
2 sudu teh keju parmesan
2 sudu teh garam

Cara-cara

1.      Rebus pasta di periuk berasingan. Letak sedikit garam dan minyak   zaitun.
2.      Masak daging kisar sehingga kering air daging. Kemudian ketepikan.
3.      Panaskan minyak zaitun dan masukkan bawang merah dan bawang putih sehingga masak.
4.      Masukkan cendawan, lada benggala dan kacau hingga sebati.
5.      Masukkan daging yang telah dimasak tadi, kemudian masukkan pes tomato dan sos tomato, kacau hingga sebati.
6.      Kemudian masukkan Italian Herbs, keju serta garam dan gaul hingga sebati.
7.      Setelah masak bolehlah dihidangkan.
0

Sunday, April 18, 2010

Bahan-bahan

500 gram sotong
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 batang serai (diketuk)
2 tangkai cili merah (dihiris)
1 batang timun (dipotong pendek)
3 tangkai daun bawang (dipotong pendek)
2 keping asam gelugor (asam keping)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
500 milimiter air
Garam secukup rasa

Cara-cara

1. Sotong dibuang kulit dan dipotong kecil. Kemudian basuh dan toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali sotong dan daun sup ke dalam periuk.
3. Masakkan hingga mendidih.
4. Masukkan sotong dan biarkan mendidih sekali lagi. Tutup api.
5. Taburkan daun sup dan hidangkan.
0

Author