Saturday, February 1, 2014

Bahan-bahan

200 gm Pucuk ubi (dicelur)
100 gm Kangkung (dicelur)
100 gm Kacang botol (dicelur)
50 gm Taugeh (dicelur)
2 keping Tauhu (digoreng)
20 tangkai Cili Kering (direbus dan dikisar)
6 ulas Bawang merah (dikisar)
4 ulas Bawang putih (dikisar)
50 gm Kacang tanah (digoreng dibuang kulit dan dikisar)
5 sudu makan air asam jawa
3 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam

Cara-cara

1. Masukkan semua bahan yang dikisar ke dalam bekas.
2. Kemudian masukkan air asam jawa, garam dan gula. Gaul rata.
3. Kacau sebati dan sedia untuk dihidang bersama sayuran yang telah dicelur.
0

Bahan-Bahan

Taugeh (dicelur)
Timun (dihiris)
Sengkuang (dihiris)
Tauhu goreng (dihiris)
Kentang rebus (dipotong dadu)
Cucur udang (dipotong dadu)
Telur rebus (dipotong 6)
Cili merah (dihiris)
Daun bawang (dihiris)
Bawang goreng
Kuah kacang

Cara-cara

Masukkan kesemua bahan di dalam satu bekas kemudian tuangkan kuah kacang.
0

Bahan-bahan

Sebuku roti gandum dihiris nipis
Hirisan peha ayam
Mentega
Keju
Lada benggala
Tomato
Timun
Alfafa

Cara-cara

Sapukan mentega di atas roti, susun hirisan peha ayam, keju, lada benggala, tomato, timun dan alfafa. Sedia untuk dimakan.
0

Resepi KEMAS Johor

Bahan-bahan

1 Paket Tepung Gandum
2 Sudu Susu Pekat
1 Paket Yis (Diaktifkan Dulu Dengan Letak Air)
Air setengah cawan
Gula aising 

Cara-Cara

1. Masukkan tepung gandum ke dalam bekas kemudian masukkan susu pekat dan yis. 

2. Gaulkan sama rata sehingga menjadi doh.

3. Bentukkan doh menjadi bulat dan lubangkan tengah-tengah.

4. Biarkan doh mengembang.

5. Goreng hingga kekuningan dan gaulkan di dalam gula aising.

6. Sedia untuk dimakan.
0

Author