Tuesday, February 10, 2015

Bahan-bahan

225 gm Butter
25 gm Butter (disapu diloyang)

150gm Beryls Dark Chocolate
225 gm Tepung Naik Sendiri
125 gm Gula Kastor
4 biji Telur Gred A
100 gm Beryls White Chocolate
50 gm Kepingan Badam
100 gm Kacang Pistachio
50 gm Chocolate Chips


Cara-Cara

1. Cairkan dark chocolate dan butter menggunakan kaedah double boil. Kemudian biarkan ia menyejuk seketika.

2. Panaskan oven ke suhu 180 ℃ selama 10 minit.

3. Ayakkan tepung naik sendiri Dan masukkan gula. Kacau sebati.

4. Masukkan telur yang telah dipukul ke dalam chocolate yang dicairkan tadi. Gaul sehingga sebati.

5. Masukkan adunan chocolate ke mangkuk yang mengandungi tepung dan gula tadi. Gaul adunan menggunakan senduk kayu sehingga sebati.

6. Masukkan kacang, chocolate chip dan white chocolate ke dalam sebatian. Kaup balikkan dengan perlahan.

7. Tuangkan sebatian ke dalam loyang saiz 10x10.

8. Masukkan Loyang ke dalam oven selama 30 minit, suhu 180 ℃. Setelah masak biarkan brownies menyejuk di dalam loyang untuk tempoh 20 minit.

9. Brownies da siap dimakan.

P/s Adunan mungkin nampak sedikit tapi bila da masak dia akan naik cantik.

0

Author