Tuesday, May 13, 2008

Sup Ayam

Bahan-Bahan:

Ayam dipotong kecil
3 biji kentang-diptong 4
sup bunjut
sedikit lada hitam-ditumbuk halus
bawang merah-ditumbuk
bawang putih-ditumbuk
halia-ditumbuk sedikit garam secukup rasa
sedkit ajinomoto
daun sup dan daun bawang- dihiris
sedikit minyak masak
Sedikit air


Cara:

Masukkan minyak masak kedalam periuk, kemudian tumiskan bawang merah, putih dan halia hingga naik bau. Masukkan air bersama kentang biarkan air mengelegak dan kentang empuk. Jangan lupa masukkan sup bunjut dan lada hitam yang telah ditumbuk halus tadi. Kemudian masukkan ayam, biarkan kuah tadi mengelegak dan ayam tadi masak. Masukkan garam dan ajinomoto sesedap rasa, kecilkan api taburkan daun sup dan daun bawang. Kemudian bolehlah dihidangkan.

Cadangan Hidangan:

1. kalau suka masukkan bawang goreng , kalau untuk hingan anak-anak masukkan lobak merah dan tomato.

2. Jika nak makan sehingga keesokkan hari, panaskan sentiasa tapi bila panas jgn ditutup periukya. renggangkan saje.

No comments:

Author