Monday, March 15, 2010

Sambal Goreng Kering

Bahan A


500 gram udang basah
4 sudu besar minyak masak
2 batang serai (dihiris)
4 tangkai lada merah dan hijau (dihiris)
2 ulas bawang merah (dihiris)
Tauhu kering dan suun


Bahan B


3 keping tauhu
3 keping tempe
4 biji kentang


Bahan C


4 keping pedal ayam
500 gram babat lembu
500 gram hati lembu


Bahan D


4 cm lengkuas
4 cm halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai lada kering
500 gram mangkuk ikan bilis


Bahan E


1 setengah sudu besar garam
3 sudu besar gula
2 sudu besar asam jawa 


Cara-cara


1.  Bahan B dipotong kecil memanjang atau segi empat, kemudian digoreng.
2.  Bahan C direbus, kemudian dipotong kecil, lalu digoreng dengan sedikit minyak.
3. Kisar kesemua bahan D. Panaskan minyak, kemudian tumis Bahan C dan serai hingga naik minyak.
4. Masukkan udang, tumis hingga masak diikuti dengan lada dan bawang hiris, setelah itu masukkan bahan E.
5. Setelah bumbu agak pekat, masukkan bahan B dan C, tauhu kering serta suun, gaul hingga kering.

No comments:

Author