Sunday, February 19, 2012

Macaroon

Bahan-bahan


Bahan A (Diayak bersama)


110 gm gula aising
65 gm serbuk badam
13 gm serbuk koko (bergantung kepada perisa apa yang nak dibuat) 


Bahan B (Pukul hingga berbuih masuk sedikit-sedikit sampai kembang)


60 gm putih telur (2 biji)
20 gm gula kastor
secubit cream of tartar


Bahan C (Ayak gula dan pukul semula sehingga sebati. Sejukkan dalam peti sejuk)


Filling (boleh ikut citarasa masing-masing)


120 gm cheese cream
1 camca besar jus lemon
2 camca besar gula aising
2 camca besar whipping cream
Parutan lemon


Cara-cara


1. Campurkan bahan A dan bahan B dikaupbalikkan sehingga sebati 
2. Masukkan dalam piping bag dan nozzle atas dulang pembakar dilapik non stick paper sebesar syiling 50 sen. Kemudian hentak dulang untuk keluarkan angin. Bakarkan pada suhu 150 selama 15 minit


3. Setelah disejukkan isi filling dan katup bersama


Amaran : Biskut mudah rapuh maka letakkan di atas wap panas untuk mudahkan biskut dikeluarkan.

No comments:

Author